Domov Obvestila
Novice in obvestila

Samooskrbni zelenjavni vrt

vrtTorek, 11. april 2017, ob 18. uri
V Krajevni knjižnici Železniki
Vstop je prost!

Priprava tal in nega rastlin na naravi prijazen način je osnova za zdravo pridelano zelenjavo na domačem vrtu. Strokovnjak Kluba Gaia Vanes Husić nam bo na predavanju svetoval glede priprave tal, izbora rastlin in optimalnih pogojev za rast in razvoj. Izvedeli bomo tudi kako rastlinam na vrtu zagotoviti čim večjo zaščito pred boleznimi in škodljivci.

VANES HUSIĆ

 

S TRANSSIBIRKO ŽELEZNICO IZ MOSKVE PO SIBIRIJI IN MONGOLIJI NA KITAJSKO

vlakTorek, 11. 4. ob 19.00
Kašča na Spodnjem trgu
Torkov večer s knjižnico – potopisno predavanje
Predava: Vinko Hafner

Kratek ogled Moskve in preko velikih rek in mest v Sibirijo do Irkutska ob največjem jezeru "Bajkal", v Mongoliji pa puščava Gobi in njeno glavno mesto Ulan Bator. Na Kitajskem pa brez Pekinga ( Beijing ), ki je glavno mesto republike in kitajskega zidu ne gre.

 

trans

 

UPORABNA ZNANJA PREDNIKOV ZA HARMONIČNO ŽIVLJENJE IN SOBIVANJE Z NARAVO

Torek, 18. 4. ob 19.00,
Kašča na Spodnjem trgu
Torkov večer s knjižnico v sodelovanju z Zavodom O in Večgeneracijskim centrom Gorenjske
Predava: Dr. Breda Poljanec
Narava ima svojo moč. Kako smo majhni in kljub razviti tehnologiji nemočni! Pod vplivom dela kvantnih fizikov se pojavlja nov pogled na svet ki pravi, da ima vse duhovno podlago. Na predavanju bomo govorili o starodavnih terapijah, ki delujejo v Sibiriji in jih zlahka uporabimo tudi pri nas. To so hidroterapija, terapija s kamni, lišaji . Govorili bomo, kako se povezujemo z naravo.

 

STROKOVNO PREDAVANJE: SAMOOSKRBNI ZELENJAVNI VRT

vrtV torek, 14. marca 2017, ob 19. uri,
Predava: VANES HUSIĆ
v Miheličevi galeriji v Kašči na Spodnjem trgu v Škofji Loki.

Priprava tal in nega rastlin na naravi prijazen način je osnova za zdravo pridelano zelenjavo na domačem vrtu. Strokovnjak Kluba Gaia Vanes Husić nam bo na predavanju svetoval glede priprave tal, izbora rastlin in optimalnih pogojev za rast in pogoj. Izvedeli bomo tudi kako rastlinam na vrtu zagotoviti čim večjo zaščito pred boleznimi in škodljivci.

 

POTOPISNO PREDAVANJE: RAJSKI OTOKI SVETA

rajski otokiV torek, 21. marca 2017, ob 19. uri,
v Miheličevi galeriji v Kašči na Spodnjem trgu v Škofji Loki.
LEA AVGUŠTIN in UROŠ KRMELJ

Na potopisnem predavanju se bomo sprehodili po zanimivih in nekaterih manj znanih otočkih in otokih Južno-kitajskega morja, Indijskega oceana in Karibov. Tako se bomo odpravili na otočje San Blas, kjer naju je s svojo bogato kulturo navdušilo ljudstvo Guna Jala, na otokih Mahe, Praslin in La Digue sva odkrivala kreolsko kulturo in ene najlepših plaž na svetu. Odmaknjena Karimujawa je bila svojevrsten logistični izziv, na Perhentianu in Koh Phanganu sva našla Nemota, na Masirah islandu pa sva bila deležna nepozabne večerje na plaži.

 

 

BOŠTJAN VIDEMŠEK: NA BEGU

begunciV četrtek, 23. 2. 2017, ob 19.uri, na mladinskem oddelku Knjižnice Ivana Tavčarja.

Moderni eksodus (2005-2016): z begunci in migranti na poti proti obljubljenim deželam.

 

Litva in njeni književniki

litvaKNJIŽNICA IVANA TAVČARJA vas vabi k branju litovske
literature in k ogledu razstave Litva in njeni književniki

Razstava bo na ogled od 2.2. do 2.3. 2017 v galeriji na hodniku oddelka za odrasle Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka.

 

V decembru 2015 je Knjižnica Ivana Tavčarja preko mednarodnih povezav evropskih splošnih knjižnic NAPLE, sklenila povezavo s splošno knjižnico Public library of Panevezys iz Litve. Litovska knjižnica deluje v mestu Panevezys, ki ima ok. 45.000 prebivalcev. Poleg glavne knjižnice v mestu, skrbi še za delo ok. 35 enot po manjših krajih v okrožju. Ob obisku in sklenitvi dokumenta o sodelovanju Združenja litovskih splošnih knjižnic z Združenjem splošnih knjižnic Slovenije smo se srečali z njihovo predstavnico ter zastavili začetni okvir sodelovanja. V letu 2016 smo gostili fotografsko razstavo Gintarasa Lukoševičiusa z naslovom Retro forografiranje v muzejskem okolju. V Litvo je iz Škofje Loke potovala razstava fotografij pasijona iz leta 2015 fotografa Mateja Nastrana in razstava kaligrafskega zapisa delov vsebine pasiona Snežne Taler. V letošnjem letu smo februar namenili predstavitvi Litve in litovskih avtorjev našim bralcem, vzporedno pa poteka promocija slovenskih avtorjev v Panevezyju v Litvi. Če primerjamo litovsko literaturo z našo, vidimo, da smo si s tem malim narodom bliže, kot bi si mislili. Književni razvoj se tudi pri njih začne s protestantizmom, ko je bila napisana prva knjiga v litovskem jeziku: katekizem in abecednik. Zaradi svoje maloštevilnosti sta se morala oba naroda skozi zgodovino pogosto boriti tako za lasten obstoj kot obstoj svojega jezika. Pretekli režim obeh držav ni vplival samo na življenje, ampak tudi na literarni razvoj, saj je oblast bolj ali manj zapovedovala literarno smer, imenovano socialistični realizem in nad izdanimi deli uvedla cenzuro. Slabše kot slovenska jo je v tem primeru odnesla litovska literatura, ki je popolnoma zadihala šele po osamosvojitvi, ko so pisatelji postopoma začeli posegati tudi po temah in slogovnih postopkih, ki so v preteklosti veljali za prepovedane. Litovci veljajo tako kot Slovenci za narod pesnikov, pogosto se pred tujci pohvalijo z izrekom, da ima v Litvi vsak svinčnik svojega pesnika. Razstava želi predstaviti sodobno litovsko književnost in književnike ter prinesti bralcu košček te dežele in mentalitete litovskega naroda. Vabljeni k branju in ogledu razstave.

Utrinki iz Litovske razstave --> klik

Utrinki iz razstave v naši knjižnici:

L2

L1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L3L4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

L5

 

 

 

 

 

 

 

 
Stran 10 od 25

Koledar prireditev

AKTUALNO!

fb

spremljaj dogodke

 !

dobre-knjige

E-knjige za izposojo v Slovenščini

biblos

 

Beremo skupaj na Radiu Sora

Socialna omrežja

pinterest.png

biblos
cobiss-new
moja knjižnica
Knjiga-na-dom
libroam
eduroam
ius-info-logo dlib
kamra tax-fin-lex
kamra pasice_male_vec

Elektronske zbirke dostopne z računalnikov v naši knjižnici:

pasice_male_Classical pasice_male_Psilosophy
press reader pasice_male_UradniList
  pasice_male_vec

 

Elektronski viri z oddaljenim dostopom:

pasice_male_artonline pasice_male_ebscoHost
pasice_male_MusicOnline pasice_male_oxford
pasice_male_OxfordDictionary pasice_male_vecer
pasice_maleBritannicaOnline pasice_male_vec

© Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka. Vse pravice pridržane.